Ik ben nee en zeg twee, is een bepaalde periode in de ontwikkeling die ouders maar al te goed kennen. Je kind is ontzettend dwars en koppig, en het is lastig om hem of haar te overtuigen van jouw gelijk. Je kindje zal voet bij stuk houden en niet toegeven dat jij gelijk hebt, aangezien hij of zij graag zijn of haar eigen wil wil doordrammen, terwijl jij daar absoluut niet op zit te wachten. Deze gedragsproblemen zijn erg herkenbaar voor ouders, en het is prettig als je wat begeleiding tijdens deze lastige periode in de ontwikkeling van je kind kan krijgen. Dit is lastig te regelen, maar je kan altijd profiteren van wat extra tips op het gebied van gedrag. Jij hebt je kindje volledig onder de duim dankzij deze fantastische tips! Succes gegarandeerd!

Structuur bieden

De belangrijkste tip van deze lijst: zorg ervoor dat je kindje genoeg structuur in zijn of haar leven heeft. Als er genoeg organisatie en structuur in huis gaat, zal je merken dat dit veel positieve effecten heeft op het gedrag van je kind. Je kind weet waar het aan toe is, en kan zo beter omgaan met onverwachte wendingen. Stel duidelijke en strenge regels op voor je kind, en zorg ervoor dat hij of zij zich hier ook aanhoudt. Kinderen weten altijd de regels op te rekken, maar dat is een heel slecht idee. Hierdoor zal je kind doorhebben dat hij of zij de regels eenvoudig kan ombuigen en steeds vaker de randjes opzoeken. Dat wil je absoluut niet!

De kracht van herhaling

Als je kindje gedrag vertoont dat niet door de beugel kan, laat dit dan duidelijk merken. Ga niet schreeuwen, want je kindje zal hier bang van worden, maar spreek met luide stem en geef aan dat dit niet oké is. Op deze manier snapt je kindje dat het gedrag dat hij of zij vertoont niet normaal is en dat er negatieve consequenties mee gepaard gaan. Een soort Pavlov-conditionering wordt in stand gezet hierdoor!

Praat met je kindje over zijn gevoelens

Je kindje heeft een mond om over zijn gevoelens te praten. Ook al is je kindje nog jong, zolang hij of zij kan praten, kan hij of zij aangeven wat hem of haar dwars zit. Op deze manier kan jij beter begrijpen wat er in je kind omgaat en waarom hij of zij zich gedraagt op die specifieke manier. Neem de gevoelens en wensen van je kind serieus, en wuif ze niet klakkeloos weg. Op deze manier voelt je kind zich veilig en weet hij of zij dat jij te vertrouwen bent.

Comments are closed.