Je kind heeft de leeftijd bereikt om naar de middelbare school te gaan. De keuze die ouders moeten maken bepalen de toekomst van je kind. Deze beslissing stelt je als ouder voor een groot dilemma. Een school – middelmatig of goed – bepaalt per slot van rekening wel de toekomst van je kind. Hoe kan je valkuilen vermijden en welke criteria hanteer je om een definitieve schoolkeuze te maken.

Hoe maak je de keuze om een goede middelbare school te kiezen

Een nieuwe school kiezen in het voortgezet onderwijs is geen eenvoudige taak. Iedere ouder streeft het beste voor het kind na. Wellicht wil je oogappel steevast naar een school gaan waar vrienden of vriendinnetjes ook naartoe gaan. Uiteraard heb je daar begrip voor. Maar wat als de school niet hoog staat aangeschreven en ondermaats presteert? Dan sta je voor een verschroeiende keuze omdat het de kansen en de toekomst van je kind kan beschadigen. Of is dit een louter hypothetische stelling? Spijtig genoeg genoeg vormt deze situatieschets geen uitzondering op de regel.

De kwaliteit van scholen in Nederland zijn erg verschillend

Nederland staat erom bekend dat de kwaliteit van scholen heel verschillend is. Dit blijkt onder meer uit een rapport van OESO waar kansenongelijkheid op scholen worden aangetoond. In het voortgezet onderwijs is er een trend aanwezig dat studenten elkaar wel willen ontmoeten, maar minder belang hechten aan studeren. Met grote gevolgen als eindresultaat. Voldoende reden om als ouder je zorgen te maken over de keuze van de middelbare school voor je kind.

Het herkennen van een goede middelbare school: hoe ga je te werk?

Er bestaat geen vaste leidraad waar je als ouders ziet of een school goed is of niet. Belangrijk is dat je zelf aan de slag gaat om de nodige bruikbare informatie in te winnen. Enkele tips bij het maken van de keuze van een middelbare school:

  • Breng een bezoek aan de open dagen van de school
  • Ga niet naar de school waar de klasgenoten van je kind ook naartoe gaan
  • Maak een praatje met de docenten en de leerlingen
  • Vraag het slaagpercentage van de school
  • Ga op je eigen intuïtief gevoel af

Door welke valkuilen mag je als ouder niet worden misleid

Een vaak voorkomend heet hangijzer bij de keuze van een middelbare school zijn de tegenstrijdige meningsverschillen tussen kind en ouders. Ouders willen vaak dat de jongste naar dezelfde school gaat als oudere broer of zus. Toch mag dit niet een doorslaggevende motivatie zijn. Belangrijk is dat het kind ook zelf mag beslissen. Tracht als ouder in onderling overleg een overeenstemming te bereiken met je kind. Je kind moet er immers jaren zitten.

Comments are closed.