Soms lijkt het wel alsof alles zingend gebeurt op de kleuterschool. De juffen beginnen de dag met een liedje, ze zingen tijdens de activiteiten en ook om de dag af te sluiten zetten ze een muziekje op. Dit gebeurt echter met een reden. Zingen en muziek bevorderen de ontwikkeling van je kind namelijk enorm.

Een duidelijke structuur

In scholen maakt men vaak gebruik van liedjes om een duidelijke structuur te creëren. De kinderen herkennen de melodie en weten op deze manier wat de volgende activiteit is. Dit geeft hen een veilig en comfortabel gevoel. Bovendien heeft muziek ook een kalmerende werking. Van jongs af aan wordt muziek gebruikt om baby’s tot rust te brengen. Een liedje afspelen kalmeert hen meteen en sommige kinderen vallen er zelfs bij in slaap. Ook op peuters en kleuters hebben bepaalde melodieën een rustgevend effect. Zeker als ze even te wild bezig zijn, is muziek de ideale afleiding.

Goed voor de taalontwikkeling

Eén van de grootste voordelen van muziek is dat het de kinderen leert luisteren. Ze focussen zich aandachtig op de melodie en proberen de woorden te herkennen. Hun taalontwikkeling zal er daardoor enorm op vooruit gaan. Kinderen die regelmatig met muziek in aanraking komen, zullen klanken en woorden sneller leren onderscheiden. Dit helpt hen vervolgens om te leren praten. De woordenschat van jonge kinderen bestaat trouwens voor een groot deel uit woordjes die ze van hun favoriete liedjes overnemen. Door de regelmaat en het rijmen kunnen ze de woorden namelijk makkelijk onthouden.

Snelle ontwikkeling van de motorieke vaardigheden

Muziek is voor een baby de eerste kennismaking met geluid. Als hij wat ouder wordt, zal hij met al zijn speelgoed en andere objecten geluiden proberen te maken. Zo zullen kinderen op tafel beginnen te slaan of gaan ze hevig met een rammelaar zwaaien. Zodra ze op hun eigen beentjes kunnen staan, vinden kindjes het bovendien ontzettend leuk om te dansen. Ze proberen de bewegingen die hun juf maakt te kopiëren of ze bootsen de dansjes van de jongens en de meisjes op de televisie na. Op deze manier leren ze nieuwe bewegingen aan en gaan hun motorieke vaardigheden er snel op vooruit.

Een leuke sfeer

Muziek zorgt ten slotte ook voor een erg ontspannen sfeer. Op school wordt alles meteen leuker en ook thuis helpt muziek enorm. Probeer maar eens een leuk liedje op te zetten tijdens het opruimen. Je kind zal vast enthousiast en gemotiveerd al zijn speelgoed in de juiste doos of kast plaatsen. Bovendien kunnen kinderen hun emoties in muziek kwijt. De liedjes helpen hen om met bepaalde gevoelens om te gaan en bieden hen troost of maken hen weer rustig. Zeker in moeilijke periodes is muziek dan ook van essentieel belang.

Comments are closed.