Een pasgeboren baby krijgt vaak meteen een mutsje aan. Het kindje komt namelijk uit een warme omgeving en zo kan hij op een rustige manier aan de kou wennen. De mutsjes dienen trouwens niet alleen om het kindje warm te houden. Er zijn nog tal van andere redenen waarom een mutsje noodzakelijk is.

Een mutsje bevordert de ontwikkeling

Je hebt vast al wel gemerkt dat pasgeboren baby’s een groot hoofd hebben. Dit is dan ook meteen de plek waar ze de meeste warmte verliezen. Een mutsje zorgt ervoor dat de lichaamswarmte bewaard blijft. Op deze manier moet het kindje zijn energie niet gebruiken om zich warm te houden, maar kan hij zijn krachten gebruiken om zich rustig te ontwikkelen. Bovendien beschermt het mutsje de baby tegen een overvloed aan prikkels van buitenaf. Overprikkelde baby’s zijn vaak onrustig en slapen erg slecht. Dankzij het mutsje wordt de nachtrust van de kindjes bevordert en zullen ze zich rustiger gedragen.

Wanneer moet een baby een mutsje dragen?

Net zoals bij volwassenen, dient een muts bij baby’s om de koude tegen te gaan. Je moet ze dan ook enkel een mutsje opzetten als ze het echt koud hebben. Om te bepalen wanneer een baby warmte verliest, moet je rekening houden met de leeftijd en de temperatuur. Over het algemeen kan je stellen dat baby’s die jonger zijn dan zes maanden het koud zullen hebben als de temperatuur buiten lager is dan binnen. Ook bij een aangename buitentemperatuur voel je best voortdurend aan de handjes en de voetjes van je baby. Baby’s zullen zelf namelijk niet aangeven wanneer ze het koud hebben.

Moet een mutsje ook ’s nachts?

Heel wat moeders slapen met hun baby. Zeker als je borstvoeding geeft, is dit ontzettend praktisch. Een baby die aan je zijde ligt, moeten zeker geen mutsje aan. Jouw lichaamstemperatuur geeft namelijk voldoende warmte af. Experts raden ook af om het hoofdje van baby’s die alleen slapen te bedekken. Een mutsje zou het risico op wiegendood namelijk verhogen. Tijdens het slapen kan het hoofddeksel van het hoofdje vallen, waardoor het risico op verstikking aanzienlijk stijgt. Moest je baby het toch koud hebben ‘s nachts, dan kies je best voor een slaapzakje.

Zet een hoedje op in de zomer

Ook in de zomer zie je heel wat baby’s met een mutsje aan. In principe is dit niet nodig. Enkel op een frisse avond kan je het hoofdje eventueel bedekken. Het is wel een goed idee om een licht zomerhoedje op te zetten, zeker als de zon fel schijnt. Zo bescherm je het hoofdje van je baby tegen de schadelijke UV-straling.

Comments are closed.