Hoera! Jouw kindje is zowaar vier jaar oud geworden en mag vanaf nu naar de basisschool in plaats van de peuterspeelzaal. Je kindje heeft het waarschijnlijk hartstikke naar zijn of haar zin op de crèche, maar nu wordt het tijd om echt iets te gaan leren, in plaats van enkel te spelen en/of te knutselen. Het kinderdagverblijf is de veilige haven van je kindje, en dat hij of zij nu naar de basisschool moet, is wel even slikken. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jou. Het is ook allemaal heel spannend, want je kindje begint nu aan een nieuwe stap in zijn of haar leven. Maar, wat verandert er allemaal precies als je kindje het kinderdagverblijf verlaat om naar de basisschool te gaan? Dat lees je hier!

Een groot gebouw met kinderen van alle leeftijden

In plaats van de oudste van de groep, begint je kindje nu weer onderaan de ladder. Dat is wel even wennen, omdat je kindje nu wat minder aanwezig is en wat minder dominantie dient te hebben dan op de basisschool. Het zelfvertrouwen van je kindje zal waarschijnlijk naar beneden klederen, maar dat is heel normaal, dus je moet hier niet al te veel van schrikken. Gelukkig zal dit na enkele maanden weer op het normale peil zijn, omdat je kindje dan gewend is aan de werkwijze van de basisschool.

Leren

In plaats van allemaal leuke dingen doen, gaat je kindje nu ook leren. De letters van het alfabet, evenals kleine rekensommetje: je kindje moet aan de bak en zal nieuwe vaardigheden leren waar hij of zij later in het leven nog veel gebruik van zal maken. Overigens borduurt alles voort op deze basisvaardigheden, zelfs die lastige wiskundetoets op de middelbare school begint bij deze eerste rekenvaardigheden. Het is dus belangrijk dat je kindje dit snel onder de knie heeft.

Zelfredzaamheid

De zelfredzaamheid van je kindje zal aanzienlijk moeten worden vergroot als hij of zij naar de basisschool gaat. Op de crèche konden de pedagogisch medewerkers de billen van je kindje nog afvegen na het poepen op het potje, maar nu zal hij of zij dat zelf moeten doen. Ook het aandoen van de jas of dichtknopen van de broek moet zonder hulp vanaf nu. Mocht je kindje hier moeite mee hebben, dan is het slim om hier thuis op te oefenen, zodat jouw kindje niet in moeilijkheden komt op de basisschool. Het is al zo ontzettend spannend, en als je kindje voelt dat hij of zij nog niet klaar is voor deze volgende stap, zal dat negatieve gevolgen hebben voor zijn of haar zelfbeeld.

Comments are closed.