Heel wat Nederlandse gezinnen hebben thuis een loopstoeltje staan. Deze stoeltjes zien er namelijk erg schattig uit en zijn een leuke manier om je baby zijn eerste pasjes te laten zetten. Maar zijn loopstoeltjes wel veilig en wat voor invloed hebben de stoelen op de ontwikkeling van je kindje?

Wat is een loopstoel juist?

Een loopstoel is een kleurrijk toestel op wieltjes waarin je kindje kan gaan zitten en zichzelf al wat kan voortbewegen. Dit accessoire is vaak uitgerust met verschillende geïntegreerde speeltjes waar je kindje zich urenlang mee kan bezighouden. Loopstoeltjes zijn geschikt voor baby’s die zelfstandig kunnen zitten, maar nog geen stapjes kunnen zetten. Als je het kindje in het zitje van de stoel plaatst, raakt hij met zijn voetjes de grond. Op deze manier kan hij zichzelf vooruit duwen, waardoor het wel lijkt alsof de baby al kan lopen.

Wat zeggen de experts?

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse ouders op een gegeven moment een loopstoel aankocht. Dit is opvallend veel, zeker als je weet dat kinderartsen en experts het gebruik van deze stoeltjes afraden. Specialisten zijn voornamelijk tegen het gebruik van de stoeltjes omwille van het hoge aantal ongelukken die door de loopstoeltjes veroorzaakt worden. Verder hebben de stoeltjes ook een negatieve invloed op de ontwikkeling van je kindje en zijn ze simpelweg niet nodig. In heel wat landen zijn deze loopstoelen dan ook verboden.

Welke ongelukken veroorzaken loopstoeltjes?

Loopstoeltjes zijn veel gevaarlijker dan je op het eerste zich zou denken. Eerst en vooral is dit de eerste keer dat je kindje zich kan bewegen. Hij is ontzettend nieuwsgierig en zal naar alle nieuwe dingen grijpen. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben. Denk maar aan een hete tas koffie op tafel of een stopcontact waar hij opeens bij kan. Verder veroorzaken de stoeltjes ook regelmatig botsingen. Je kindje knalt opeens tegen de bank of de muur en kan de schok niet opvangen. Ze kunnen zo wel eens lelijk vallen en ernstige blessures oplopen.

Vertragen de ontwikkeling

Ten slotte zijn de stoeltjes niet goed voor de ontwikkeling van je baby. Elk kind is uniek en volgt een ander ritme. Veel kindjes worden te vroeg in een loopstoel geplaatst, waardoor ze een houding aannemen waar ze eigenlijk nog niet aan toe zijn. Ze gebruiken hun spieren en gewrichten op een verkeerde manier en het zal hen meer tijd kosten om later een juiste positie aan te nemen. In tegenstelling tot wat veel ouders denken, vertraagt het loopstoeltje de motorische ontwikkeling van je kindje en zal je baby later lopen dan zijn leeftijdsgenootjes.

Comments are closed.