Er is tegenwoordig van alles te spelen voor kinderen. Vroeger moesten mensen het doen met een tol, een hoepel, een bal en verder gewoon oude dozen en wol. Tegenwoordig is er heel veel speelgoed verkrijgbaar. Online en offline. Maar waarom is spel eigenlijk zo belangrijk voor kinderen?

Maakt kinderen slimmer

Het is wetenschappelijk bewezen dat speelgoed kinderen slimmer maakt. Dit begint al als kinderen nog heel jong zijn. Het is vooral ook belangrijk dat kinderen mogen spelen wat ze zelf willen. Dan sluit het goed aan bij hun ontwikkeling en leren ze het meest. Ook gevarieerd spelen is van belang. Dat ontwikkelt dan namelijk allerlei verschillende ontwikkelingsgebieden. Er wordt wel gezegd dat kinderen minstens een half uur per dag moeten spelen. Bij de meeste kinderen zal dat met gemak lukken. Zijn kinderen nog jong, dan spelen ze ook op school nog veel.

Geeft ontspanning en plezier

Spelen is ook gewoon leuk voor kinderen. Zeker schoolkinderen hebben het nodig om na al de verplichtingen in de klas ook gewoon lekker te spelen. Te doen waar ze zelf zin in hebben. Voor de een is dat buiten tikkertje doen en een ander gaat liever op de tablet een game doen. Vaak doe je spelen ook samen. Zo zorgt het voor nog meer plezier. Van leuke dingen doen krijgen kinderen positieve energie en ze vallen aan het einde van de dag ook beter in slaap.

Stimuleert fantasie en creativiteit

Bij veel spelletjes speelt de fantasie een grote rol. Dit kan ook prima met iets wat nauwelijks speelgoed is. Geef kinderen een laken en ze maken er een tent van. Geef ze een doos en het wordt al snel een hok waar ze in kunnen zitten. Natuurlijk is echt speelgoed ook leuk. Welk meisje speelt nu niet graag een fantasiespel met haar poppen? En welke jongen vindt het nu niet fantastische leuk om hele verhalen te bedenken bij de lego?

Stimuleert logisch nadenken

Zeker als kinderen wat meer tactische spellen gaan spelen, is dat heel goed voor de ontwikkeling van het logische denken. Dit kan met computergames, maar ook bijvoorbeeld met bordspellen. Kinderen moeten weten hoe de regels van een spel zijn. Er moet vooruit gekeken worden en je moet soms ook een beetje inschatten hoe een medespeler denkt en doet. Dit is erg goed voor het strategisch en logisch denken. Ook plannen wordt op deze manier geoefend.

Al met al is er dus reden genoeg om er als ouders voor te zorgen dat kinderen veel en gevarieerd kunnen spelen.

Comments are closed.