Het is een enorm goed initiatief als je jouw zoon of dochter stimuleert om te gaan sporten. Zo kan de motoriek worden ontwikkeld, je kind leert beter samen te werken en het gevoel van winnen en verlies te verwerken. Daarom is het enorm belangrijk dat je een positief rolmodel bent als jouw kind gaat sporten of aan een nieuwe sport begint. Er zijn een aantal tips waar je in dat geval rekening mee kunt houden. We hebben de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet in dit artikel.

Zorg er altijd voor dat de coach het werk kan blijven doen

Het kan zomaar zo zijn dat je tijdens een wedstrijd of een training graag in wilt grijpen om je kind of andere kinderen tips te geven. Zorg er altijd voor dat de coach het werk kan blijven doen. Het is belangrijk om te weten dat de rollen van de ouders en de rol van de coach gescheiden moeten blijven. Het enige wat jij moet doen, is jouw kind aanmoedigen om hard te werken en beter te worden. 

Zet jezelf altijd in als vrijwilliger om het team van je kind te helpen

Het is niet verplicht om als vrijwilliger te helpen met werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd in een team. Echter is dit nooit een slecht idee om dit te doen. Dit omdat teamsporten voor een erg groot deel afhankelijk zijn van de bijdragen van bereidwillige ouders. Dit betekent dat hoe meer ouders een steentje bij willen dragen, des te makkelijker alles voor iedereen is. Je kunt hierbij denken aan taken zoals het vullen van drinkflessen, het draaien van de kantine en het bijwonen van vergaderingen. 

Zorg er altijd voor dat je positieve levenslessen aanmoedigt

Het is natuurlijk belangrijk dat je het coachen overlaat aan de coach van het team. Wat je wel kunt doen, is dat je positieve levenslessen aanmoedigt bij je zoon of dochter of bij andere teamgenoten. Ook kun je ze aanleren wat doorzettingsvermogen is en dat ze niet ontmoedigd raken als een wedstrijd slechter wordt gespeeld.

Laat je kind vrij in het uitzoeken van een sport die gespeeld wordt

Voor je eigen kind is het enorm belangrijk dat er volop ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Dit betekent dat je je kind de vrijheid moet bieden om er zelf achter te komen welke sport leuk lijkt. Probeer daarom niet een sport te stimuleren die jezelf altijd erg leuk vond om te spelen.

Comments are closed.