Sporten heeft veel voordelen, en niet alleen fysiek. Als het om kinderen gaat, kan sportbeoefening helpen om gewoonten en gezondheidsvoordelen te creëren die lang aanhouden tot in de volwassenheid.

Daarom zouden kinderen van vijf tot 12 jaar elke dag ten minste 60 minuten matige tot intensieve lichamelijke activiteit moeten opbouwen. Een deel hiervan gebeurt op school, maar het is belangrijk om te onthouden dat hoe meer lichaamsbeweging kinderen doen, hoe beter. Dus ook thuis is bewegen belangrijk.

De fysieke voordelen van sport

Actief zijn door middel van lichamelijke activiteit en sport heeft veel voordelen voor het lichaam. Enkele van deze voordelen zijn een verhoogde cardiovasculaire conditie, een betere gezondheid an de botten, een verminderd risico op zwaarlijvigheid, een verbeterde slaap en een betere coördinatie en balans.

Het verminderen van de hoeveelheid tijd die wordt besteed aan zittende activiteiten, zoals tv kijken of computerspelletjes spelen, wordt ook aanbevolen. Het kan net zo belangrijk zijn als het verhogen van fysieke activiteit. Daarom is het instellen van tijdslimieten voor jouw kind als het gaat om zittende activiteiten een geweldig idee.

Belangrijke levensvaardigheden leren

Sporten is belangrijk voor meer dan alleen fysieke fitheid. Het betekent vaak deel uitmaken van een team en dit zorgt voor het ontwikkelen van vaardigheden op een hele reeks gebieden. Dus naast het leren van alle technieken die bij de sport betrokken zijn, kunnen kinderen ook hun levensvaardigheden ontwikkelen door te sporten.

Zo stimuleert het spelen van teamsporten samenwerking en delen, veerkracht, het stellen van doelen en het opbouwen van relaties. Leren verliezen is ook een belangrijke vaardigheid die vaak ontdekt wordt tijdens het sporten.

Wees een rolmodel

Je kunt jouw kind op vele manieren aanmoedigen om te sporten, onder meer door een rolmodel te zijn. Maar niet alleen de ouders zijn rolmodellen voor kinderen. Kinderen zoeken vaak naar leerkrachten, sportcoaches en medewerkers van de voor- en naschoolse opvang om geïnspireerd en aangemoedigd te worden als het om sport gaat.

Vind je team

Kinderen kunnen hun sportteam vinden via een plaatselijke club, hun school, een sportcentrum, een vakantieprogramma of tijdens voor- en naschoolse opvang. Door verschillende sporten uit te proberen, kan jouw kind er een vinden die bij hem past. Zorg er dus voor dat jouw kind voldoende gelegenheid heeft om activiteiten uit te proberen voordat je er een kiest.

Laatste woord

Actief zijn is een vaardigheid voor het leven. Actieve kinderen hebben een grotere kans om actieve volwassenen te worden, dus moedig jouw kind aan om vanaf jonge leeftijd aan lichaamsbeweging en sport te doen. En terwijl je dat doet, zorg ervoor dat ook jij een rolmodel bent als het op sport aankomt.

Comments are closed.